Djur och natur
Hanskroka är en plats där naturens skönhet och mångfald syns året runt. Här delar biologen och Hanskokabon Helena med sig av sina betraktelser av platsens unika ekosystem.
Hanskroka bär spår av gammalt bondelandskap och ängsmarker, där växter som gullviva, solvända och brudbröd fortfarande pryder diken och bryn. Här finns också orkidébestånd med arter som Adam och Eva och.
Sällsynta fåglar som gråhakedopping har under flera år setts häcka i vassarna och havsörnen har blivit allt vanligare över viken. En utter har till och med observerats i Hanskrokavägens dike för några år sedan.
Reptiler som huggorm, snok och den ovanliga hasselsnoken har setts på flera ställen i området. Även liten vattensalamander finns rikligt i dikeskanter och pölar.
På sommaren kan man glida ner i vattnet vid stränderna eller från istidsslipade klippor och beundra blåstångsbälten som är barnkammare för stensimpor, fiskyngel och sjöhästsläktingen havsnål. Även abborre och gädda är så klart vanliga i viken.
Fram emot hösten kommer vi in i svampälskarens tid och även här kan Hanskroka bjuda på fina marker för jakt på matsvamp som kantareller, karljohansvamp och stolt fjällskivling. Men här finns även riktiga juveler bland hagmarkssvampar som indikerar höga naturvärden. Dessa kallas vaxskivlingar och finns i palettens alla färger från gult till orange och rött och vidare till grönt och vitt.
För den som bemödar sig att titta ner i grässvålen öppnar sig alltså en helt ny värld och tittar man extra noga så kan man även hitta jordtunga som visar på höga naturvärden och är en liten centimeterhög svart tungliknande svamp.
Områdets hällmarker är hem för gamla tallar som stöder ett rikt insektsliv, och på vintern kan man, om isen är säker, åka skridskor på sjöarna.
Sammanfattningsvis är Hanskroka en plats där naturen är både vacker och full av liv, året om.